I. Gróf Bethlen István Erdélyi Nyári Egyetem 1. rész

A Gróf Bethlen István Kutatóközpont 2018. június 8-13. között első alkalommal rendezte meg Erdélyi Nyári Egyetemét „Magyar térségszervező központok a Kárpát-medencében” címmel. Az első napot utazással töltöttük mindvégig gyönyörködve a változatos erdélyi tájakon. Az esti órákban érkeztünk meg Nyári Egyetemünk első állomására, Kolozsvárra. A szombati napot a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Földrajz Karának épületében töltöttük. A nap házigazdája Prof. Dr. Benedek József volt, az egyetem Földrajz Karának oktatója, kutatási területe a területfejlesztés, regionális fejlődés és regionalizáció. A tudománynak szentelt nap keretében sor került a plenáris előadások első blokkjára, melyet Dr. Fekete Dávid tudományos vezető bevezető előadása indított. A vasárnapi napon Kolozsvár főterén álló Szent Mihály templomban szentmisén vettük részt, melyet Sárai-Szabó Kelemen OSB perjel celebrált. A szentmise után megemlékeztünk és koszorúztunk Mátyás király lovasszobránál, Mátyás király születésének 575. és magyar királlyá választásának 560. évfordulóján. Mindezek után a szomszédos utcában megtekintettük Mátyás király szülőházát.

Az esti órákban továbbindultunk Nyári Egyetemünk második állomására, Gernyeszegre. A hétfői napunkat Gernyeszegen, Gróf Bethlen István szülőfalujában töltöttük. Második tudományos napunk helyszíne a festői környezetben található Teleki-kastély volt. A kastély dízstermében került sor a plenáris előadások második blokkjára, illetve a szekció előadásokra. Az előadások után a kastély házigazdája, Teleki Kálmán egy idegenvezetés keretében körbevezetett minket az épületben. A kastélyból való távozásunk után Gernyeszeg templomának kertjében megkoszorúztuk Gróf Bethlen István szobrát.

A következő napon ellátogattunk Csíksomlyóra, ahol a kegytemplomban Sárai-Szabó Kelemen OSB perjel celebrálta a misét. Mindezek után megtekintettük a csíksomlyói búcsú varázslatos helyszínét és a Hármashalom oltárt, melyet 1996-ban avattak fel. Ezen a napon meglátogattuk Székelyföld központját, Székelyudvarhelyt is, ahol az emlékparkban 13 magyar király, író és költő szobra tekinthető meg. Gróf Bethlen István szobra előtt beszédet mondott és koszorúját elhelyezte Dr. Fekete Dávid. Tudományos kirándulásunk utolsó napján élményekkel feltöltődve indultunk vissza Győrbe. A nyári egyetemet nagy érdeklődés kísérte, összesen mintegy 50 fő kapcsolódott be a rendezvény programjaiba.