Felhívás

Gróf Bethlen István Erdélyi Nyári Egyetem

Marosvásárhely – Gernyeszeg

 

A Gróf Bethlen István Kutatóközpont az Enyedi György Regionális Tudományi Alapítvány közreműködésével második alkalommal rendezi meg a 

Gróf Bethlen István Erdélyi Nyári Egyetemet

Marosvásárhelyen és Gernyeszegen.

A Nyári Egyetem témája: „Jövőképek a Kárpát-medence városi és rurális térségeiben: mezőgazdaság, vidékfejlesztés, kreatív gazdaság”.  

Várjuk a regionális tudományok területén működő azon doktoranduszok és doktorjelöltek jelentkezését, akiket foglalkoztat a Kárpát-medencei városok és városhálózatok, továbbá a rurális térségek jövője, ezen területeket meghatározó folyamatok elemzése és saját kutatásaikkal hozzá kívánnak járulni a témával kapcsolatos tudományos eredményekhez.

 A nyári egyetem időpontja: 2019. május 3-7.

 

A jelentkezés és kiválasztás menete:

március 17. Magyar vagy angol nyelvű absztrakt beküldési határideje  

március 30. Absztraktok elbírálásának és a jelentkezők kiértesítésének határideje

szeptember 30. A tanulmányok leadási határideje

A Nyári Egyetem megszervezésével egyben hozzá kívánunk járulni a 2019-es Rákóczi emlékév programjaihoz, így annak keretében megemlékezünk II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulójáról.

 

Tervezett program:

Május 3. (péntek): Utazás Győrből Gernyeszegre (csatlakozási lehetőség Budapesten) 

Május 4. (szombat): Gernyeszeg (Teleki-kastély): Plenáris előadások I., Szekcióelőadások I.-II-III. (terveink szerint két magyar és egy angol nyelvű szekció kerül megszervezésre)

Május 5. (vasárnap): Tanulmányút Székelyföldön

Május 6. (hétfő): Marosvásárhely: Plenáris előadások II. Helyszín: Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar

Május 7. (kedd) Hazautazás

 

Részvételi díj: A nyári egyetemen való részvétel a sikeres, elfogadott absztraktot benyújtók számára INGYENES, a szervezők biztosítják a buszos utazást, a szállást reggelivel és a konferencián való részvétel lehetőségét. A résztvevők vállalják, hogy előadott témájukban határidőre elkészítik 20-40 ezer karakter terjedelmű publikációikat a megadott formai követelmények szerint.

 

Publikációs lehetőség

Tanulmánykötet: A nyári egyetemen előadást tartók számára a lektorálási folyamat után magyar, illetve angol nyelvű tanulmánykötetben biztosítunk megjelenési lehetőséget.

Folyóirat: A 3-4 legjobb előadó meghívást kap egy MTA RTB-listás folyóiratban való publikálási lehetőségre, a megjelenésről a lektori vélemények alapján a főszerkesztő dönt.

 

Absztrakt formai követelmények:

– 2000 karakter, Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, sorkizárt, 1,5-es sorköz,

– magyar nyelvű, amennyiben a szerző a magyar nyelvű szekcióban kíván előadni és a magyar nyelvű konferenciakötetben tervezi megjelentetni a tanulmányát,

– angol nyelvű, amennyiben a szerző az angol nyelvű szekcióban kíván előadni és az angol nyelvű konferenciakötetben megjelentetni a tanulmányát.

Az absztraktokat, illetve a nyári egyetemmel kapcsolatos esetleges kérdéseiket a bethlen@sze.hu e-mail címre várjuk.

 

Prof. Dr. Rechnitzer János tudományos tanács vezető

Dr. Fekete Dávid tudományos vezető