Győr egyedüli 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre pályázóként került be a kulturális és kreatív városokat figyelő rendszerbe. Ezt a monitorozó rendszert járták körül november 27-én a Városházán, illetve 28-án a Széchenyi István Egyetemen is.

A Kulturális és Kreatív Városok Figyelője egy kutatási projekt eredményeként jött létre, amely 30 európai ország 168 városát vizsgálta. Ezzel kapcsolatban Valentina Montalto, az Európai Bizottság egyik kutatója tartott workshopot november 27-én, a Városházán. Előadásán Győrre fókuszálva mutatta be az értékelő rendszert. Ugyanerre a témakörre fókuszált a november 28-i konferencia a Széchenyi István Egyetemen, amelyen Valentina Montalto mellett dr. Fekete Dávid alpolgármester és dr. Csörgits Lajos aljegyző is előadást tartott.

A kulturális és kreatív iparág az Európai Unió gazdaságának egyik legdinamikusabb ága, amely ösztönzi az innovációt, a növekedést és a munkahelyteremtést – hangzott el a Széchenyi István Egyetemen, ahol Valentina Montalto, az Európai Bizottság Kutatási Központjának tudományos munkatársa ismertette a vizsgálat eredményeit, és bemutatta, milyen elvek alapján rangsorolták a városokat. A legkisebb lélekszámú városok között Pécs a 38, Győr a 41., míg Szeged a 42. helyen áll a listán.

„Azt látom, Győrben fontos tényező a kreativitás és a kultúra. Nagyon erős a gazdaság, ami jót tesz a kultúra fejlődésének. Több indikátor alapján mondhatom, a lehetőségek az itt élők számára folyamatosan bővülnek” – nyilatkozta Valentina Montalto a Győr+ Televíziónak.

„A város, a gazdaság és az egyetem együttműködik” – fogalmazott dr. Csörgits Lajos aljegyző. Hozzátette, az egyetem Műszaki-, illetve Művészeti Karának összekapcsolódásával, a gazdaság és város támogatásával nagyon sok új dolog forrhat ki a jövőben.

„Egy következő szintre léptünk a nemzetköziesítésben: ha kimegyünk az utcára, látjuk a külföldi turistákat, a hotelek tele vannak, a vendégéjszakák számát sikerült tíz év alatt megduplázni. Én azt hiszem, hogy jó irányba tartunk, és hangsúlyozom, hogy a kulturális gazdaság, a kreatív gazdaság egy következő olyan fontos lába a város gazdasági életének, amelyből profitálni is tudunk ” – foglalta össze dr. Fekete Dávid alpolgármester a város eredményeit, amelyre úgy véli, büszkék lehetünk.

Forrás: http://gyorplusz.hu/cikk/figyelnek_gyor_kreativ_kulturalis_eletere.html?fbclid=IwAR2bi0lL8dKDoxCJ-s1XEHQtMsCaANkG-7yoBSva3dr0Z0CG7QrFpDi9cCs

TV-s interjú megtekinthető az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=nAgtx40xEUc