Bethlen István nyomdokain 1. rész

A Regional Studies Association (RSA), a regionális tudomány egyik legelismertebb nemzetközi szakmai szervezete 2017. szeptember 10-13. között rendezte kelet-közép-európai konferenciáját „Regional Polarisation and Unequal Development in CEE: Challenges for Innovative Place-based Policies” címmel. A Széchenyi István Egyetemet öt kutató képviselte, s közülük többen is részt vettek a gróf Bethlen Istvánhoz köthető erdélyi emlékhelyek felfedezésében.

Gróf Bethlen István, kutatóközpontunk névadója 1874. október 8-án született a Marosvásárhelytől 25 km-re északkeletre található Gernyeszegen. Kézenfekvő választásnak tűnt, hogy névadónk szülőhelyét felkeressük, s olyan élményben volt részünk, melyre nem is számítottunk. Az impozáns gernyeszegi Teleki-kastély az ún. Grassalkovich-típusú kastélyok közé tartozik, hasonlít gödöllői „nagytestvéréhez”. A Teleki-család kastélyában jött világra a későbbi magyar miniszterelnök, hiszen édesanyja, Teleki Ilona családja itt élt.

A kastélykert bejáratánál szívélyesen fogadott minket Teleki Nicole, a kastély egyik tulajdonosának felesége, s általa betekintést nyerhettünk a kastély történetébe és rejtett titkaiba. A csodálatos épület ugyanis a második világháború végéig a Teleki-család tulajdonában állt, ezt követően azonban államosították. A román állam egyfajta gyermekvédelmi központot rendezett be benne, előbb a TBC-sújtotta vidékek gyermekeinek megvédése céljából, majd egyre inkább szociálisan rászoruló gyermekek otthona lett a kastély. A román államtól 2011-ben kapta vissza a Teleki-család a teljesen kifosztott, rossz állapotban lévő épületet. Megható volt látni ugyanakkor azt az optimizmust, mely az ott talált Telekiekből áradt. A lepusztult épület még ebben az állapotban is lenyűgöző hatással bír a jelenlévőkre. A díszterembe vezető úton megtudtuk, hogy a kastély összes, tölgyfából készült míves ajtaja megmaradt, számos eredeti cserépkályha, továbbá három hatalmas muranói üvegcsillár is megmenekült.

A kastélyban nyaranta kulturális rendezvényeket, esküvőket, nyári egyetemet tartanak. Ottjártunkkor a hatalmas angolparkban kortárs képzőművészeti alkotások sorakoztak, egy nem sokkal korábbi művésztelep alkotásai. Jó volt látni, hogy gróf Bethlen István szülőhelye, visszakerülve jogos tulajdonosaihoz, a tudomány és a művészet színhelyévé válhatott.

Gernyeszegi látogatásunk második állomása a falu templomának kertjében található Bethlen-szobor megkoszorúzása volt. Névadónk előtt fejet hajtott Fekete Dávid, a kutatóközpont vezetője és Rechnitzer János, a Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola vezetője.

Dr. Fekete Dávid